Ce este MDF?
MDF-ul sau Medium Density Fiber (fibra de densitate medie), este un material format din diferite fibre de lemn unite prin intemediul caldurii si inaltei presiuni. Similar cu PAL-ul (Placi Aglomerate de Lemn) dar imbunatatit considerabil.Placile de PAL sunt realizate din bucati de lemn presate si lipite cu rasini sintetice special. Finisarea melaminei, furnirului se aplica numai dupa procedura de uscare a placii. PAL-ul este unul dintre cele mai des folosite materiale din industria mobilei, adecvat atat pentru personalizare cat si pentru producerea in masa a mobilierului standard. Este utilizat pentru o varietate foarte mare de mobila, inclusiv pentru dormitory, living, dressing, usi simple sau glisante, este un aliat de nadejde in fabricarea mobilierului pentru farmacii, birouri, spatii comerciale dar nu si pentru spatii cu umiditate ridicata precum baia sau bucataria.
Inainte de a prezenta avantajele si dezavantajele MDF-ului, este important sa retinem faptul ca exista mai multe tipuri de lemn prelucrat. Acestea variaza in functie de dimensiune, densitate, grosime, specii de lemn.
Avantaje:
• Nu se deformeaza si nu se fisureaza – La fel ca si lemnul, MDF-ul se dilata si se contracta atunci cand exista fluctuatii de temperature insa acesta nu se crapa si nici nu se deformeaza. Acest lucru se datoreaza faptului ca placa, datorita structurii sale, se misca precum o unitate.
• Finisajul – Fiind format din particule foarte fine, are un aspect mult mai “curat” si neted. Daca planuiti sa vopsiti mobila, va recomandam sa optati pentru MDF.
• Rezistenta la apa – Unele placi au rezistenta sporita la apa. Daca dori sa le amplasati in baie, sunt MDF-uri fabricate special pentru a rezista la umiditate crescuta.
• Costul – Este adesea mai ieftin decat lemnul masiv dar poate dura mult in timp cu o intretinere adecvata.
• Placa de MDF poate fi vopsita si furniruita din ratiuni estetice, dand un aspect placut de lemn, dar si din motive tehnice, deoarece furnirul creste rezistenta si durabilitatea.
Pe lista dezavantajelor, mentionam ca se zgaraie foarte usor, iar spre deosebire de lemnul masiv care poate fi slefuit pentru a elimina orice deteriorare exterioara, acesta din pacate, nu poate fi reparat. Un alt minus il constituie faptul ca nu rezoneaza bine cu caldura excesiva deoarece materialele de baza se pot degrada, prin urmare, MDF-ul nu este un material bun pentru a fi folosit la exterior.
Unul dintre cei mai de seama proiectanti si producatori de mobila din secolul al XVIII-lea, Thomas Chippendale, fondatorul atelierului cu acelasi nume, a folosit furnirul pentru imbunatatirea finisarii mobilierului sau. In perioada urmatoare, acesta tehnica a fost folosita chiar si in industria de fabricatie a pianelor si inca de atunci este folosita pana in prezent. Tehnica de furniruire este aplicata din motive estetice si tehnice. Din considerente estetice, furnirul poate fi aplicat pe MDF, PAL, placaj sau chiar lemn masiv. Datorita scopului estetic, grosimea este limitata si variaza intre 0,55-1,2 mm si aceasta pentru a oferi rezultate vizuale spectaculoase. Furnirul folosit in scop tehnic poate fi alcatuit din straturi subtiri (0,55- 1,5 mm) sau mai groase (1,55- 3 mm), asezate perpendicular intre ele, rezistenta acestora fiind direct proportional cu numarul de straturi.
Concluzia: Ambele tipuri de lemn sunt bune si nu exista un castigator datorita faptului ca amandoua au avantaje si dezavantaje si fiecare este potrivit pentru diferite utilizari.
Trebuie sa aveti in vedere locul unde doriti sa fie amplasat mobilierul si functia pe care o va indeplini pentru a face alegerea potrivita.