B L O G

Cum sa faci o camera mica sa para spatioasa

Desi arhitectura insufla stilul si personalitatea unei case, interiorul este cel care influenteaza calitatea vietii.
Confortul, luminozitatea, spatiul, toate aceste aspecte trebuie luate in considerare pentru a rezulta designul care reflecta cel mai bine stilul de viata al fiecaruia. De regula se pune mai multa presiune pe living deoarece este locul unde ne petrecem o mare parte a timpului si unde intampinam oaspetii.
Prin urmare, este necesar ca acest spatiu sa fie unul comod si sa intruneasca toate necesitatile celor care locuiesc acolo. Misiunea aceasta poate fi insa, una dificila daca ne confruntam cu o zona limitata ca si dimensiune. Iata cateva sfaturi care va pot ajuta sa optimizati corespunzator livingul astfel incat sa obtineti ceea ce va doriti.
LUMINA NATURALA – Daca aveti ferestre mari, lasati lumina naturala sa intre in camera pentru a conecta instantaneu spatiul cu exteriorul fara a-l limita. Puteti adauga perdele transparente lungi pentru a sublinia verticalitatea.
Daca nu aveti lumina naturala suficienta puteti crea cateva efecte folosind corpurile de iluminat. Spoturile incorporate in tavan nu doar ca vor lumina colturile incaperii ci vor face ca tavanul sa para mai inalt.

Apartament scandinav
Apartament scandinav


MOBILA

– Evitati mobila voluminoasa, chiar si decoratiunile care nu sunt neaparat necesare asigurand astfel mobilitatea perfecta in camera. Mobilierul care nu este inalt va da senzatia de mai mult spatiu doar prin simplul fapt ca exista mai mult loc deasupra lor.
De asemenea puteti opta pentru un mobilier multifunctional cum ar fi o canapea extensibila, masa si scaune care se pliaza si se pot ascunde cand nu sunt necesare.
Daca locuiti intr-o gasoniera unde livingul si dormitorul sunt incorporate in aceeasi incapere, canapeaua extensibila sau patul rabatabil care sa se retraga in perete, reprezinta solutii de succes pentru a economisi spatiu. Piesele de mobilier mai mari pot fi montate pe perete pentru a nu aglomera camera si pastrati caile de acces libere, altfel va parea foarte inghesuita.
Atentie la greutatea vizuala a mobilei. Alegeti culori deschise si piese de mobilier cu picioare pentru a da senzatia de aerisire. Masutele de cafea de sticla sau plexiglas vor ajuta la mentinerea aspectului unui spatiu deschis.

Apartament scandinav
Apartament scandinav

OGLINZI

– Sunt un aliat de nadejde atunci cand avem de-a face cu un spatiu mic. Nu doar va reflecta lumina ci intregul mediu pacalind astfel ochiul sa perceapa mai mult spatiu si oferind profunzime.
Plasarea oglinzii langa o fereastra, reflectand exteriorul, poate fi extrem de eficienta, aceasta dubland efectul luminii naturale.
Nu va sfiiti sa folositi o oglinda de dimensiuni mari intr-un living mic. Va ajuta ca incaperea sa”respire”.
Oglinzile pot fi moderne, traditionale, clasice, totul depinde de cadru. Luati in considerare ce efect doriti sa creati atunci cand alegeti oglinda.

CULORILE

– Este arhicunoscut faptul ca nuantele deschise fac un spatiu sa para mai mare si luminos.
Culorile inchise tind sa absoarba lumina facand camera sa para inghesuita. Puteti folosi insa, accente de tonuri inchise astfel incat incaperea sa se simta ca o cutie de bijuterii. Nuantele utilizate pentru a crea efectul optim sunt alb, bleu sau verde pal.
Daca doriti o pata de culoare, puteti sa va orientati catre un tapet.
Acesta se va folosi pe un singur perete, pastrand restul camerei in accente simple. Va da un plus de dinamism, ditragand atentia de la dimensiunea reala a interiorului.

Apartament scandinav
Apartament scandinav

TABLOURILE

– In loc sa suspendati o intreaga galerie de arta pe pereti, optati pentru unul sau maxim doua tablouri de dimensiuni mai mari.
Sunt mult mai potrivite intr-un spatiu mic.
Asezate deasupra canapelei sau a mobilei, la nivelul ochilor, vor avea un impact vizual mai puternic.

Apartament scandinav
Apartament scandinav

PODEAUA

- La fel ca si peretii si mobila, podeaua in nuante deschise va face ca incaperea sa para semnificativ mai spatioasa.
De asemenea este important ca acesta sa fie montat urmarind principala sursa de lumina, amplificandu-se astfel ideea de spatiu. Renuntati la covoarele mari si greoaie care incarca vizual camera, insa nici unul foarte mic nu este o idee stralucita.
De exemplu, daca optati pentru un covor cat masuta de cafea, spatiul va fi citit la dimensiunea sa reala. Ideal ar fi unul de dimensiuni medii, asezat in centru si care sa indeplineasca trei atributii:
sa fie functional, rezistent si sa se armonizeze cat mai bine cu restul livingului.

COMPARTIMENTAREA


– Un plan deschis al camerei este cheia crearii unui spatiu aerisit. Alegeti despartitoare care nu sunt permanente, cum ar fi paravanele pliabile sau din Plexiglas.
Acestea permit luminii sa treaca datorita transparentei rezultand un spatiu viu si expresiv. O campartimentare adecvata asigura circulatia fluenta dintr-un sector in altul.

PERDELE SI DRAPERII


- In ceea ce priveste nuanta perdelelor, incercati sa folositi tonuri asemanatoare cu cele ale peretilor. Complementaritatea este foarte importanta deoarece asigura continuitate.
Montate pe o sina prinsa in tavan, acestea reliefeaza impresia unei camere inalte mai ales daca tavanul este imbracat intr-o nuanta mai deschisa decat peretii.
Alegeti texturi usoare, fluide pentru a evita ingreunarea incaperii.


Less is more

este conceptul profund legat de stilul minimalist, stil ce se potriveste de minune intr-un spatiu limitat ca si dimensiune.
Prin urmare este liantul perfect catre un design care imbina armonia culorilor cu liniile bine definite.
Minimalismul accentueaza trasaturile arhitecturale pastrand simplitatea si aspectul liniar al unei camerei.
Toate acestea creeaza un spatiu primitor, cu o estetica atemporala, ideal pentru orice garsoniera sau apartament mic.